Alle hudtyper

Akne arr: Slik behandler du arr etter kviser

Mange sliter med stygge arr etter kviser. Er det mulig å fjerne arrene, og i så fall hvordan?

Mange sliter med akne arr. Foto.

Det finnes heldigvis mange gode metoder for å behandle akne arr hos både hudpleier og hudlege, men det aller beste er å ta grep tidlig for å forhindre at arrene dannes. Vi har samlet noen gode råd til deg som vil få bukt med problemet.

Først en liten begrepsavklaring: Kviser er et annet ord for akne. Kviser oppstår hvis porene i huden blir tette, og talg i huden hoper seg opp. Da kan det oppstå en betennelse i huden som vi kaller akne.

Hvem får kviser?

Noen mener kviser skyldes urenslighet eller at man spiser for mye fet mat eller sjokolade. Ifølge Helsenorge.no finnes det ingen konkrete bevis for dette. Så hvem er det da som får det?

80 prosent av alle personer mellom 11 og 30 år kviser på ett eller annet tidspunkt. Kviseplager forekommer som oftest i tenårene, og man antar at omlag 20 prosent av de som har vært plaget av akne i tenårene også vil ha trøbbel med dette i voksen alder.

I tenårene er som regel gutter hardere rammet enn jenter. Mens kvinner i voksen alder har høyere forekomst av akne enn voksne menn.

En grunn til dette kan være bruk av kosmetikk som kan tette porene. Med riktig behandling kan heldigvis de fleste få god hjelp.

Får alle arr av kviser?

Det er umulig å forutsi hvem som vil utvikle akne arr, og arrdannelse sammenfaller ikke alltid med alvorlighetsgraden av kviser.

Det er veldig viktig at de med alvorlig utslag av kviser ikke blir gående uten effektiv behandling. Ifølge det offentlige nettstedet Helsenett.no kan kviser i verste fall gi psykiske problemer, og mange unge sliter med depresjoner som følge av alvorlige kviseutbrudd. Det er viktig å oppsøke profesjonell hjelp før det har gått så langt.

Man bør vurderes av hudlege snarest mulig for å få medisinsk behandling. For å være sikker på at du får behandling på en seriøs klinikk bør du oppsøke din egen fastlege for å bli henvist eller få tips om seriøse klinikker som kan hjelpe deg.

Hvordan forebygge akne arr?

Klemming og pirking på kviser kan gi arr-dannelse. Noe av det viktigste du gjør for å forebygge arr, er rett og slett å avstå fra dette. Det er også viktig å pleie huden riktig med produkter tilpasset din hudtype. Se etter hudprodukter med vitamin C. Dette vidundervitaminet eksfolierer huden og kan lysne arr. Vår vitamin C-serie passer for alle hudtyper, og vi har også et vitamin C-serum for sensitiv hud.

Har du alvorlige utslag av kviser med store betennelsesområder er det allikevel viktig å oppsøke profesjonell hjelp. Sliter du med arr etter akne, kan du oppsøke en hudlege for å få en vurdering.

Behandling av akne arr

Behandling av arr er generelt vanskelig, men følgende behandlingsmetoder kan hjelpe på akne arr:

Kortison

Hos enkelte kan opphøyde arr bedres ved å injisere stoffet kortison.

Kirurgi og kjemisk peeling

Artrofiske arr er små søkk i huden (også kjent som ”ice-pick scars”) som kan reduseres kirurgisk. Lettere grader av arrdannelse kan forbedres med bruk av kjemisk peeling.

Laser

Laserbehandling er et alternativ som kan hjelpe noe, men du må ha realistiske forventninger til behandlingen. Laser vil ikke fjerne arrene helt.

Fargelaser kan brukes for å avbleke røde arr. Såkalte fraksjonerte lasere er en nyere behandlingsform som har vist gode resultater i kliniske studier.

Arr kan altså reduseres, men det aller beste er å ta grep tidlig for å forhindre at arr i det hele tatt utvikler seg. Med optimal og tidlig behandling av kviser kan arr unngås.

3 råd for å unngå arr etter kviser

  1. Ikke klem eller klor på kviser
  2. Plei og rens huden med tilpassede produkter
  3. Produkter med vitamin C kan eksfoliere huden og lysne arr
  4. Oppsøk profesjonell hjelp dersom du har store kvise-utslag